Project ‘Kent u Toyo Shibata al?’

lengterood2

Het project ‘Kent u Toyo Shibata al?’ wil ouderen graag enthousiast maken om hun herinneringen, ideeën en dagelijkse belevenissen te uiten door middel van poëzie. Voor het project ‘Kent u Toyo Shibata al?’ hebben Jolanda Loof, Will van Sebille en Hanneke Beld een methode ontwikkeld om gedichten te schrijven zoals Toyo Shibata (1911-2013), een Japanse dame die op 92 jarige leeftijd begon met dichten en haar eerste bundel uitgaf op haar 98e.

Shibata had een eenvoudige luchtige positieve schrijfstijl. Zij schreef voornamelijk over de mensen die dicht bij haar hebben gestaan zoals haar overleden echtgenoot, haar zoon en haar verzorgers in het verpleegtehuis. Haar werk roept op tot het liefhebben van anderen en het koesteren van dromen en hoop. In haar werk spoorde ze de lezer aan tijd vrij te maken om naar de lucht te kijken en om vriendschappen te koesteren.

Het project bestaat uit vier schrijfbijeenkomsten en exposities van de mooiste gedichten.

De pilot met 16 workshops is inmiddels afgesloten. We zijn bij het OBG in Nijmegen, bij Duinhage in Den Haag, bij de KBO-schrijfgroep in Groesbeek en bij de Schutse in Lopik geweest. We willen graag verder met nieuwe workshops.

                                        Citaat uit Geheim ‘Geef de moed niet op’ Toyo Shibata:                                      

“Weet je, tal van kerentoyo
dacht ik
ik wil sterven
Maar nu
schrijf ik gedichten
word aangemoedigd door zovelen
en klaag niet meer (…)”

 

projectteam toyo

Door een bijdrage van het Sluyterman van Loo fonds en het RCOAK is dit project mogelijk gemaakt.

 

Wilt u meedoen? Heeft u vragen?

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]