Sommige ouders zouden nog geen cavia mogen opvoeden


Middenstandsdochter Mart Damen (1947) doet haar afkomst eer aan in deze autobiografische bundel. Ze laat kijken in de winkel waar haar jeugd zich heeft afgespeeld en legt producten in de etalage in de vorm van gedichten. Geen rijmende gedichten, daar houdt ze niet zo van. Sterker nog, tot voor kort had ze nog nooit een gedicht geschreven. Dan volgt zij de cursus “Dichter op de koffie” waardoor de dijken doorbreken en herinneringen op papier komen aan geboortes, armoede, familiegeheimen, scholing, werk en moederschap. Neergeschreven in de herfst van haar leven, behoedzaam, overdacht, met humor en soms vilein.

Bestellen bij boekscout

Samenvatting
Zoals menig dochter heeft de auteur jarenlang een haat-liefde verhouding gehad met haar moeder. In de vroegste jeugd overheerst liefde. Moeders maken fouten, soms zulke ernstige dat haat kan overheersen. Dan wordt de dochter zelf moeder en oma en wordt ze uitgedaagd om verder te kijken dan haar eigen leed. Het eerste deel, het Elfde Gebod, neemt je mee in zowel de jeugdervaringen van de auteur als van haar Moeder, gevolgd door de wonderlijke vondst van het ‘dichten’.
Deel II, Wetende Getuige, laat zien hoe de jeugdervaringen hun uitwerking hebben op de rest van haar leven. Daarbij schuwt de auteur niet haar eigen rol als dochter en als moeder op de korrel te nemen. Zo komt liefde terug.

Met dank voor de genoten opvoeding.

Beeldvorming

Weet U
ik heb het niet over mijn Moeder.
Ik heb het over mijn beeld van haar.
Ik ken haar niet.
U kent haar niet.
Niemand kent haar.
Zij kende zichzelf niet.
Ze was zichzelf niet.
Heeft nooit zichzelf kunnen zijn.

Genre: Gedichten

Omvang: 12,5 cm x 20 cm

ISBN: 978-94-638-9184-4

Aantal pagina’s: 138

Prijs: € 19,50

incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België

Bestellen bij boekscout