Buurtdetective

Met leerlingen van de Michiel de Ruyterschool in Nijmegen hebben we de geschiedenis van de wijk verkend.

De eerste mensen die in de wijk kwamen wonen bleken jagers- en verzamelaars te zijn, ze woonden ongeveer in de Pastoor Zegerstraat.

Er was ook een klooster aan de Molenweg, een klooster van de Witte zusters die uit de binnenstad waren verdreven toen Nijmegen in 1591 protestants werd tijdens de tachtigjarige opstand tegen de Spanjaarden. De witte zusters mochten daat leven tot de laatste zuster overleed, ze mochten geen nieuwe aannemen.

Rond 1900 begon de bouw van de wijk… een paradijs vergeleken met de ellende in de benedenstad met zijn open riolen, varkens, cholera, luizen, drankmisbruik en armoede.

Er zijn veel verhalen over de Wolfskuil en veel ervan hebben we onderzocht, we zijn uiteindelijk een lange wandeling door de wijk gaan maken om alles met eigen ogen te zien.Ridderspoor Fransen bij de Wolfskuil

Op het plaatje hier links zie je Franse soldaten (op een afbeelding die veel later gemaakt is) in 1672 hebben de Fransen Nijmegen belegerd, hier staan ze naar men zegt op het Ridderspoor om hun kamp op te zetten.

Rimboe Bremstraat 1930

slaapkamer van 1.80m bij 3m met eenpersoons bed voor vader en moeder en drie kinderbedjes 1963Zo zag een van de eerste straten eruit: de Bremstraat.